Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще има ли нови злоупотреби с пари от Европа за земеделие?

Трябва да се тръгне от по-стабилно ниво в разпределението на субсидии от Общата селскостопанска политика, посочи икономистът д-р Димитър Събев

гледано: 2525   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Има доста центробежни сили в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Такава безспорно трябва да има, но тя трябва да бъде изградена по един дизайн, който е подходящ за днешните времена. Това препоръча в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria икономистът д-р Димитър Събев.
Още по темата

„Основните линии, по които в България се извършват злоупотреби със земеделските субсидиите, са разцепване на собствеността, поземлена олигархия, деклариране на несъществуващи обработваеми земи и други“, посочи различните схеми на „изобретателност“ за присвояване и злоупотреби с европейски пари гостът.

Събев смята, че има много начини да се откраднат пари от Европа, „особено докато парите се дават на калпак т.е. на единица площ“.

Според него има схеми в България, които заобикалят тавана, определен до 300 хил. евро в субсидията. Д-р Събев напомни и за „къщите за гости“.

„По-голям проблем е това, че Общата стопанска политика на Европейския съюз е инерционно създание и постепенно през годините, започна да дава ефекти не само за подкрепа на доходите на хората, каквато беше първоначалната й цел, но и много други странични ефекти“, смята д-р Събев.

Икономистът е на мнение, че Европа със своите субсидии държи цената на европейската продукция изкуствено занижена и това пречи на страните, които не са членки на ЕС, да продават стоките си на международните пазари и така пряко се допринася за бедността.

„Самата рамка на това да даваш субсидии на единица площ отнема стимула да се привеждат повече продукти. Независимо от това дали отглеждаш зърно или домати ще получиш едно и също количество пари, а разходите за двете са различни“, каза Събев и допълни, че тези проблеми не се забелязват само в България.

Според него нашата страна не е уникална в своите трудности, но общите проблеми идват за да покажат, че е нужно общо преразглеждане на по-стабилно ниво на Общата селскостопанска политика и нейните ефекти.

Как ще се разпределят милиардите евро субсидии в земеделието? Какво съдържа докладът на д-р Събев за европейското земеделие? Защо се доказва трудно корупцията в българския съд?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на “Бизнес старт"може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Как обледяването на лозите във Франция дава шанс на българските производители?